10.39.Z - pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - mrożonych lub w puszkach,
  • konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
  • wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
  • produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
  • prażenie orzechów,
  • produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
  • produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
    • sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
    • obrane lub pocięte warzywa,
    • tofu (ser sojowy).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
  • produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z,
  • konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z,
  • produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.