10.41.Z - produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp.,
  • produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych,
  • produkcję rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp.,
  • przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp.,
  • produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych,
  • produkcję olejów z ryb i ssaków morskich,
  • produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych, sklasyfikowanych w 10.11.Z,
  • produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 10.42.Z,
  • mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego, sklasyfikowanych w 10.62.Z,
  • wytwarzania olejków eterycznych, sklasyfikowanego w 20.53.Z,
  • przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych, sklasyfikowanego w 20.59.Z.