10.51.Z - przetwórstwo mleka i wyrób serów

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
  • produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
  • produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej,
  • produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
  • produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
  • produkcję masła,
  • produkcję jogurtu i kefiru,
  • produkcję serów i twarogów,
  • produkcję serwatki, produkcję kazeiny i laktozy.

 Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji surowego mleka krowiego i bawolego, sklasyfikowanej w 01.41.Z,
  • produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 01.45.Z,
  • produkcji substytutów mleka i sera nie opartych na mleku, sklasyfikowanej w 10.89.Z.