10.89.Z - produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję zup i bulionów (rosołów),
  • produkcję miodu sztucznego i karmelu,
  • produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak:
    • kanapki,
    • świeża (nieupieczona) pizza,
  • produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną,
  • produkcję drożdży,
  • produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
  • produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych,
  • produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja,
  • produkcję sztucznych koncentratów spożywczych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z,
  • produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
  • produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11.