11.01.Z - destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp.,
  • produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: "mieszane drinki" itp.,
  • mieszanie alkoholi destylowanych,
  • produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z -11.06.Z,
  • produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nieprzeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
  • produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
  • butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).