56.30.Z - przygotowywanie i podawanie napojów

Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu.

Podklasa ta obejmuje działalność:

  • barów,
  • tawern,
  • koktajlbarów,
  • dyskotek (serwujących głównie napoje),
  • piwiarni i pubów,
  • sklepów z kawą,
  • pijalni soków owocowych,
  • sprzedawców napojów w ruchomych punktach,
  • przygotowywania i podawania napojów w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
  • sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
  • działalności dyskotek i sal tanecznych, z wyłączeniem serwujących napoje, sklasyfikowanej w 93.29.Z.